Selasa, 29 November 2016

Tok Gajah tunjuk gagah

ARKIB : 04/04/1999
WALAUPUN tanpa kelibat ketua jurulatih, Alan Davidson yang digantung tidak bertali, Pahang tetap unggul di gelanggang sendiri apabila menumpas Negeri Sembilan 5-0 di Stadium Darulmakmur, Kuantan semalam, sekali gus muncul pendahulu baru Liga Perdana Satu.

Kejayaan skuad Tok Gajah dibantu keputusan perlawanan antara dua pasukan teratas liga sebelum ini, Sarawak dan Pulau Pinang yang ditentukan menerusi sepakan penalti selepas kedua-dua pasukan terikat tanpa jaringan.

Kemenangan besar Pahang membuktikan mereka masih pasukan elit Pantai Timur.

Azizul Kamaludin memulakan jaringan pada minit ke-10 setelah menerima hantaran jarak jauh Wan Rohaimi Wan Ismail menyaksikan Azmin Azram Aziz tewas pertama kali.

Belum pun pasukan pelawat dapat menarik nafas, satu lagi asakan dilakukan Pahang yang membuahkan gol kedua dan kali ini giliran Wan Rohaimi pada minit ke-16.

Gerakan cantik Ahmad Shaharudin Rosdi yang menggelecek ketua pasukan Negeri Sembilan, Khairil Zainal sebelum melambungkan dan ditanduk Wan Rohaimi menggegarkan jaring gol walaupun penjaga gol pelawat cuba menepis.

Selepas ketinggalan 2-0 Negeri Sembilan seolah-olah hilang haluan dan setiap serangan yang diatur mudah dipatahkan Tok Gajah.

Pahang terus melebarkan penguasaan melalui Alif Rohaimi Azizhan pada minit ke-39 yang bermula daripada gerakan Azaruddin Aziz yang melepasi barisan pertahanan lawan yang mengekang asakan Pahang dengan perangkap ofsaid.

Wan Rohaimi yang menerima hantaran itu terus meluru ke arah penjaga gol, sebelum menyilang kepada Alif untuk menolak masak.

Episod duka skuad Rusa berterusan pada minit ke-16 separuh masa kedua Pahang terus menghukum pasukan bimbingan Irfan Bakti.

Larian pantas Wan Rohaimi dari sebelah kanan padang meninggalkan Khairil Zainal yang kekejangan sebelum melambung bola kepada Ahmad Shaharudin Rosdi yang mudah menanduk masuk.

Shahrulnizam Sahat melengkapkan koleksi gol Pahang malam tadi pada minit ke-76, setelah menerima hantaran lintang Azaruddin sebelum menolak ke dalam gawang gol.

Oleh: BORHAN ABU SAMAH

Sumber-Artikel Penuh: http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=1999&dt=0404&pub=Utusan_Malaysia&sec=Sukan&pg=sp_01.htm#ixzz4RRrCv8Gs © Utusan Melayu (M) Bhd

Tiada ulasan:

Catat Ulasan